Een faillissement is de nachtmerrie van elke ondernemer. Maar het kan toch gebeuren dat je bedrijf toch niet zo goed loopt als je had verwacht. Daarom is het belangrijk om altijd uitgebreid onderzoek te doen voor je je onderneming start. Is er wel genoeg vraag naar je product of dienst? En hoe zit het met de concurrentie? Misschien moet je wel kleine aanpassingen doen aan je product of dienst zodat je het beter in de markt kunt zetten. Zo verklein je de kans dat je bedrijf toch geen succes wordt. Maar het kan toch gebeuren dat je te maken krijgt met een faillissement. Heel vervelend, maar het is wel goed om te weten wat er allemaal komt kijken bij een faillissement. In deze blog zetten we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje.
Bij een faillissement verlies je als ondernemer je zeggenschap over het vermogen. Er wordt namelijk gerechtelijk beslag gelegd op je vermogen. Bij een faillissement wordt er eerst een aanvraag gedaan. Als de onderneming failliet wordt verklaard, wordt een curator aangesteld om het vermogen te beheren. Zowel een rechtspersoon als een natuurlijk persoon kunnen failliet worden verklaard. Een rechtspersoon is bijvoorbeeld een nv of een bv, en een natuurlijk persoon is de eigenaar van een eenmanszaak. Als je een eenmanszaak hebt, ben je ook hoofdelijk aansprakelijk. Dit wil zeggen dat je ook met je privévermogen aansprakelijk wordt gesteld.
De aanvraag van een faillissement kan worden gedaan door verschillende partijen. Ten eerste kun je zelf een verzoek tot faillissement indienen. Ook kunnen schuldeisers faillissement aanvragen als zij een vordering hebben die niet wordt betaald. Hiervoor moeten er minimaal twee schuldeisers zijn. Bovendien moeten er twee schulden zijn waarvan er ten minste een opeisbaar is. De laatste voorwaarde is dat je op bent gehouden met betalen. Tot slot kunnen het Openbaar Ministerie en de rechtbank een faillissement aanvragen. Dit gebeurt als het Openbaar Ministerie of de rechtbank denken dat dit in het algemeen belang is.
Bij een (dreigend) faillissement kan het verstandig zijn om een insolventie advocaat in te schakelen. Een advocaat kan je namelijk helpen om het dreigende faillissement proberen te voorkomen. Maar ook als je daadwerkelijk failliet wordt verklaard, kan een advocaat je helpen. Deze kan er namelijk voor zorgen dat je in ieder geval niet meer problemen krijgt dan nodig is. Het is fijn om een expert te hebben die je ondersteunt, want deze is van alle regels op de hoogte. Om te voorkomen dat je wordt beschuldigd van wanbeleid, mag je een aantal dingen niet meer doen na de aanvraag van faillissement. Een advocaat weet precies welke dingen dit zijn, en kan je hier goed bij helpen.