De voordelen en nadelen van het gebruik van online juridische diensten
March 14, 2022
Show all

Denk je erover na om misschien een kind te gaan adopteren maar weet je niet precies wat de regels daarvoor zijn? Of twijfel je of je je zult laten bijstaan door een advocaat? Lees dan dit artikel want we gaan je alles vertellen over adoptierecht.

Wat houdt adopteren precies in?

Het woord adoptie komt van het Latijnse woord adopto en betekent ‘aannemen’. Een kind adopteren wil dus eigenlijk zeggen dat je een kind aanneemt als het jouwe. Zo werd het in de vorige eeuw soms ook wel genoemd.

Wat je misschien nog niet wist, is dat het adopteren van een kind nog niet zolang wettelijk geregeld is in Nederland. Pas in 1956 werd dit in de wet geregeld en dat kwam omdat er veel achtergebleven Joodse kinderen in Nederland een plaatsje moesten vinden.

De verschillende soorten adoptie

In Nederland zijn er verschillende soorten adoptie wettelijk geregeld in het adoptierecht. We kennen de volgende vormen:

  • De adoptie van een Nederlands of buitenlands kind.
  • De adoptie van een stiefkind.
  • Adoptie van een pleegkind.
  • De adoptie van een volwassene (iets dat mogelijk is in sommige gevallen).
  • Het adopteren van een zogenaamde AMV (Alleenstaande Minderjarige vreemdeling).

Dit zijn allemaal adoptieprocedures die in af en toe of regelmatig voorkomen in Nederland, en die dus wettelijk zijn geregeld.

Laat je je bijstaan door een advocaat?

Het is in feite altijd aan te raden om je bij te laten staan door een advocaat. In sommige gevallen is het zelfs een voorwaarde, zoals bijvoorbeeld bij het adopteren van een kind in het buitenland of bij de adoptie van een stiefkind.

Het beste is om een gespecialiseerde advocaat zoals bijv. Appelmanin de arm te nemen omdat er veel juridische aspecten bij komen kijken. De advocaat in kwestie moet een goede kennis bezitten van het familierecht en van het proces van de adoptieprocedure die je wilt gaan starten. Het is voor alle betrokkenen een zeer emotionele zaak en daarom wil je zeker weten dat alles goed geregeld wordt en dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan.

Tot slot Iedereen weet wel dat het adopteren van een kind (en soms zelfs een volwassene) niet zomaar gaat. Daar zijn allerlei wettelijke procedures voor en dat is allemaal geregeld in het adoptierecht. Dat is ook noodzakelijk want zoals al eerder aangehaald is het een emotionele gebeurtenis en een ingrijpende levensverandering voor alle betrokkenen. Zorg daarom dat je je laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Dat is immers het laatste wat jij en je adoptiekind willen.

Comments are closed.