De voordelen en nadelen van het gebruik van online juridische diensten

In welke gevallen kun je een mediator inschakelen?
June 30, 2021
Beginselen adoptierecht
March 15, 2022
Show all

Op een bepaald moment zullen de meeste mensen professionele juridische diensten nodig hebben.  De laatste paar jaar zijn er talloze online juridische sites ontstaan die particulieren en ondernemers de mogelijkheid bieden om als hun eigen advocaat op te treden. De sites bieden relatief eenvoudige, rechttoe rechtaan en aangepaste vragenlijsten die de individuen door een reeks vragen, keuzemenu’s en aankruisvakjes voeren. De persoon vult de vragenlijsten online in, betaalt een bedrag, dat meestal lager is dan een advocaat zou vragen, en dan wacht je op je documenten.

Hoewel lagere prijzen verleidelijk zijn, is de beslissing om een online service te gebruiken in plaats van een advocaat in een advocatenkantoor een belangrijke, want de gevolgen van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige indieningen of overeenkomsten kunnen aanzienlijk zijn.

Zoals gezegd zijn online juridische diensten meestal goedkoop in vergelijking met wat typische advocatenkantoren rekenen. De reden is eenvoudig. Deze online sites zijn geen advocatenkantoren, wat duidelijk op hun disclaimers staat. Deze sites verklaren dat ze geen advocatenkantoren zijn en dat ze niet optreden als je advocaat. Ze vermelden verder dat hun juridische service geen vervanging is voor het advies van een advocaat en dat ze beperkt tot geen juridisch advies kunnen geven.

De sleutel bij het gebruik van online juridische diensten is te begrijpen wat ze aanbieden en wat je zult ontvangen. De lagere kosten van de diensten, in vergelijking met full-service advocatenkantoren, en de beperkte begeleiding die online diensten bieden, kunnen goed aan de behoeften van jou voldoen.

Een advocatenkantoor daarentegen handelt de nodige dossiers voor je af en geeft geïndividualiseerde begeleiding in juridische en strategische zin. Bovendien kan een advocatenkantoor zich richten op een bepaalde situatie of specifieke zorgen van de betrokken partijen. Een advocaat een laatste blik laten werpen is dus altijd aan te raden. Veel specialisten zeggen dat het een optie is om een online dienst gebruiken om een deel van het voorwerk te doen en bij complexe vraagstukken een advocaat in de arm te nemen voor deze vraagstukken of een eindcontrole ervan van de documenten.

Comments are closed.